ARCHÍV TARTALOM
Ez a vaskarc.hu cikkarchívuma a 2009-2015 közötti időszakből. Korábbi híreink már nem érhetők el.

Az oldalon a regisztrációt kikapcsoltuk, viszont meglévő felhasználóink a lap aljára költöztetett panelen bejelentkezhetnek, privát üzenetek, hozzászólások, értékelések továbbra is küldhetők.

Köszönjük mindenkinek a több mint 4 000 000 megtekintést!
Cikk hierarchia
Cikkek főoldala » Lemezkritika » Mysteriarch - Mournful Embrace of Aeons 2012
Mysteriarch - Mournful Embrace of Aeons 2012

Kiadó: Razed Soul
Web: Mysteriarch Facebook

Dalok:

1. Ode to Glorious War (Intro) 01:39 instrumental
2. Crossing The Primordial Threshold 06:26
3. Arcane Ravel 05:05
4. Solace Beneath the Shroud 06:12
5. Paragon of Forsaken Virtue 08:49
6. Mournful Embrace of Aeons 07:24
7. Labyrinth of Enosis 06:27
8. Doctrine of Serpents 06:19
9. Victorious March of Primacy (Outro) 01:38 instrumental

Zenészek:

Lucidous - Basszusgitár
Melkrath - Dob
A. Morbid - Gitár
Lord Mysterion - Vokál, Gitár

De rég is volt, mikor úgy bő tíz évvel ezelőtt megismerkedtem a szimfonikus black metál olyan prominens képviselőivel, mint a Limbonic Art, az Agathodaimon vagy az Anorexia Nervosa. De mint szinte mindent, így az ember ezt az időszakot és zenei orientációt is kinőtte, gondolom más is így van ezzel a stílussal, ám ezekre a zenekarokra a mai napig a lehető legszebb emlékkel gondolok vissza. Azóta lényegében saját magamtól nem is igazán próbálkoztam a black metálnak ezen - azokban az időkben kifejezetten populárisnak számító - vállfajával, leszámítva talán az elég komolyan előtérbe tolt Carach Angren-t, de azt a bizonyos 90-es évek végi, 2000-es évek eleji letűnt időszakot hangulatában maximum megkapargatni tudta az említett holland zenekar, megidézni vagy visszahozni semmi esetre sem. A csak a napokban megismert Mysteriarch Mournful Embrace of Aeons című lemezével viszont ügyes kísérlet tesz a valaha szebb napokat is látott szimfonikus black metálok pozitívabb megítélése érdekében..

Azt kell hogy mondjam, az elmúlt tíz évben nem véletlenül került a stílus kimozdíthatatlanul mély gödörbe, hiszen a 2000-es évek első évtizedének derekára szinte maradéktalanul lecsengett a szimfoblack divat, állvamaradt versenyzők pedig nemigen maradtak néhány kivételtől eltekintve. De úgy néz ki egyébként hogy mindenképp szükség van a divat elmúltára ahhoz, hogy az ember az adott stílusú zenét tiszta fejjel, objektíven értékelni tudja. Ez alapján az objektív értékelés alapján pedig azt tudom mondani a 2001-ben alakult, és idén a második nagylemezét leszállító amerikai Mysteriarch zenéjére, hogy valahogy így kell felesleges cukormázás, olcsó, és bazárian gagyi megoldások nélkül, lényegretörően szimfonikus black metált játszani! Persze, az azért bizonyos magasabb költségvetésű bandák mellett szól, hogy a szimfonikus betéteket adott esetben nem a szintetizátor pluginjai és a PC segítségével csalogatják elő, hanem hús-vér nagyzenekekari muzsikusok által, ám ez még minden, csak nem elégséges feltétel ahhoz, hogy egy ilyen stílusú zene valóban élvezetes is legyen! Ebben a tekintetben viszont - az érezhetően digitálisan előcsalt nagyzenekari megoldások ellenére - nem lehet panasz véleményem szerint a Mournful Embrace of Aeon közel ötven percére, hiszen szó sincs felesleges ködösítésről, ellenben fénysebességű aprításról annál inkább, de emellett a dallamoknak és a komolyzenei alapoknak, illetve a hangulatnak is jut szerep bőséggel. Ebben az összeállításban leginkább a Saille eleddig egyetlen albuma, valamint a legelső Abigail Williams ami mérvadó támpontot nyújthat az amcsi zenészek albumát illetően.

Az egykori Anorexia Nervosa, Agathodaimon, valamint Limbonic Art albumok babérjaira biztos nem tör idei lemezével a Mysteriarch, viszont jó kis próbálkozás ez ebben a mára már teljesen zsákutcába futott stílusban. Továbbra is nagyon tetszik a Mournful Embrace of Aeons-ban, hogy nélkülöz mindenfajta bohóckodást és színpadias ömlengést, és egyszerűen csak egy igényes dallamokkal megkomponált black metált tolnak a kedves hallgatóság elé. Egyébként ha létezik zene, ahol igazán van létjogosultsága a hangulatkeltő intro és outronak, akkor az feltétlenül a szimfonikus black metal, így aztán szívem szerint minden ettől eltérő stílusból száműzném ezt a felesleges kis "semmiséget"!Értékelés: 8.4/10
Szerző: Fehér Balázs

Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése