ARCHÍV TARTALOM
Ez a vaskarc.hu cikkarchívuma a 2009-2015 közötti időszakből. Korábbi híreink már nem érhetők el.

Az oldalon a regisztrációt kikapcsoltuk, viszont meglévő felhasználóink a lap aljára költöztetett panelen bejelentkezhetnek, privát üzenetek, hozzászólások, értékelések továbbra is küldhetők.

Köszönjük mindenkinek a több mint 4 000 000 megtekintést!
Cikk hierarchia
Cikkek főoldala » Interjú » Örökség - "Üzenet a folk - rock nyelvén"
Örökség - "Üzenet a folk - rock nyelvén"
Az Örökség együttest 2011. február 6-án alapította a Kormorán együttes tagjaiból Tóth Reni, Géczi Erika, Mr. Basary, Szabó Miklós és Nagy László. Csatlakozott hozzájuk a Kormorán együttesből Gáspár Álmos és Zsoldos Tamás, továbbá Gulyás Ferenc, akit például a NOX és Republik együttes zenekarában láthattunk és hallhattunk. Zenei stílusuk várhatóan hasonló lesz a Kormorán együtteséhez, azaz továbbra is a folk-rock nyelvén szólítják meg új szerzeményeiket. Jelenlegi formációja az Örökség zenekarnak: Gáspár Álmos, Géczi Erika, Gulyás Ferenc, Mr. Basary, Nagy László, Szabó Miklós, Tóth Reni, Zsoldos Tamás. Az Örökség zenekar jövőbeni terveiről beszélgettem Tóth Renivel.


1976-ban alakult a Kormorán zenekar. Te mikor csatlakoztál a zenekarhoz?
Ha jól emlékszem, az 1998-as év végén, és ’99 elején léptem fel először a Kormoránnal. A három énekes közül másodikként kerültem a csapatba: Mr. Basary még nem volt, az ő posztját Margit Józsi töltötte be. Erika már érkezésem előtt közreműködött a Honfoglalás című filmzene elkészítésében, tőle hallhattuk a Kell még egy szót.

A Kormorán zenekar a 25 éves jubileumi koncertje folyamán vehette át a Magyar Szabadság díját, majd 2 év elteltével a Magyar Köztársaság Aranykeresztjét. Azért csonka hazánkban kevés zenekarnak sikerül eme kitüntetésekben részesülnie. A zenekar hogyan élte meg ezeket a sikereket?

Pontosítsunk: míg a Magyar Szabadság díját 2002-ben az egész zenekar kapta, az Aranykeresztet két évvel később egyedül Koltay Gergő vehette át. Viszont 2006-ban az egész Kormorán osztozhatott a Magyar Örökség Díjon. Hogyan éltük meg? A magam nevében tudok beszélni: a Kormorán előtt, még ’96-ban a közönség szavazatai alapján első helyezett lettem „Az Év Énekesnője” kategóriában. Számomra már akkor fantasztikus élmény volt, hiszen fiatal lány létemre Keresztes Ildikó előtt hoztam el a fődíjat, aki a második helyen végzett. Igazából nem az esetleges elismerés, vagy különböző díjak hajtanak előre. Nem azért csinálom, hogy kitüntessenek, számomra a legfontosabb a közönségtől kapott elismerés, a közönség szeretete, ami mindennél többet ér. S, hogy lesz majd mit mutogatni a gyermekemnek, megint csak jó érzés...

Az elmúlt évben az a szóbeszéd keringett a zenekar körül, hogy Tóth Reni, Mr. Basary és Géczi Erika helyére más énekesek kerülnek. Mire alapozódtak ezek a tények? Az elmaradt karácsonyi koncert fő tényezője ez volt?

Hogy ez volt-e az oka az elmaradt koncertnek, nem tudom. Lehet. Úgy kezdődött az egész, hogy Mr. Basaryt figyelmeztette barátja, Bikits Tibi - aki Kiss Kata énekesnő billentyűse -, hogy Gergő új énekesekkel (többek között Katával) kívánja lecserélni az akkori frontvonalat, vagyis minket. A zenekarvezető többszöri kérdésünkre is tagadta mindezt, soha nem kaptunk tőle érdemi, megnyugtató választ. Egyébként Kata tiszta jellemű, erős egyéniség, aki minden fórumon kinyilvánította, hogy semmiképpen sem kívánja szétrombolni a Kormorán akkori felállását, a maga útját szeretné járni.

Tehát, hogy az újabb érdeklődők is tisztábban lássák a dolgok menetét. Megmaradt a Kormorán új tagokkal és a régi tagokból alakult az Örökség zenekar. Így ebben az esetben, miért volt szükség a névcserére?

Azért volt szükség a névcserére, mert a Kormorán zenekar alapító atyja, vezetője Koltay Gergő. Hozzáteszem, nyilvánvalóan használhattuk volna a zenekarnevet, hisz nincs védjegy oltalom alatt, de mi ezt egyáltalán nem akartuk. Úgy gondoltuk, ha új utakat járunk, tiszta és új névvel indulunk el.

Továbbra is játsszátok a régi Kormorán dalokat?

Természetesen. Többnyire azokat a dalokat vettük elő, amelyeknek zenéjét ez a hét ember írta, aki megmaradt a Kormoránból. A szövegek Koltay Gergő nevéhez kötődnek. Ezeket visszük tovább az Örökség zenekarral.

Magyarországon már működik egy nemzeti rock zenével operáló Örökség zenekar. A névválasztásnál ez nem zavart benneteket?

Az Örökség név körültekintő, megfontolt választás eredményeképpen született. Döntésünk előtt körülnéztünk az interneten, éppen szünetelt az Örökség zenekar weblapja. A Facebookon viszont megtaláltuk őket. Szabó Miki gitárosunk felvette a zenekarvezetővel a kapcsolatot, aki semmilyen akadályt nem gördített névválasztásunk elé. Sőt a csanádapácai nemzeti rock formáció áldását adta a budapesti folk rock Örökség zenekar működésére.

Új név, új lendület, új dalok. Mire számíthat a nagyérdemű?

A név, a Kormoránban eddig elért eredményeink, a közönségünkből áradó szeretet kötelez minket. Mint nevünk is mutatja, vállaljuk és továbbvisszük a Kormorán szellemiségét, a folk, vagyis a magyar népzene hagyományait. És nem feledkezhetünk el arról sem, hogy valamennyien a magyar Örökség Díj tulajdonosai vagyunk, ami megintcsak kijelöli utunkat. A különbség annyi, hogy az Örökség igazi, őszinte családot alkot. Aki eljön a koncertjeinkre, mindezt megtapasztalhatja.

Az Örökség továbbra is a Kárpát-medence és helyenként a Balkán archaikus népzenéiből fogja meríteni az új dalaihoz az inspirációt?

Ebből a zenei világból fogunk táplálkozni, hiszen ez a mi örökségünk. Újdonság, hogy velünk van egy kitűnő zenész, Gulyás Ferenc, aki különböző népi hangszerekkel színesíti a produkciót. Az alapok természetesen nem változnak, ugyanazok, amit a Kormoránban megszokott és megszeretett a közönség.

Mikorra várható az Örökség zenekar első nagylemeze?

A munkát már elkezdtük. Jelenleg is dolgozunk a dalokon, csiszolgatjuk a dallamokat, Géczi Erika pedig írt két fantasztikusan jó szöveget. Szeretnénk, ha bemutatkozó albumunk Karácsonykor a fa alatt lehetne. Ha akkorra nem készülne el egész nagylemeznyi anyag, egy párszámos kis-, vagy középlemezzel mindenképpen szeretnénk kedveskedni barátainknak és a zeneszerető közönségnek.

Ebben a felállásban, április 9-én, Budapesten, az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban lépett először közönség elé a zenekar. Hogy sikerült a bemutatkozás?

Nagy-nagy izgalommal vártuk ezt a „kvázi” bemutatkozó koncertet. Hiába vannak a kisujjunkban ezek a dalok, az első tíz-tizenöt percben úgy tűnt, mintha életünk első megméretése lett volna. Olyan érzésem volt, mintha most fognék először mikrofont a kezembe. Aztán a kormoránosok szeretete, bíztatása gyorsan átsegített a kezdeti izgalmakon; együtt dobogott a szívünk a közönséggel, s ez mindennél többet ért. Boldogság volt, hogy ennyien eljöttek megnézni minket. A zsúfolásig megtelt nézőtéren a falak mentén kétoldalt is emberek álltak, nekik nem jutott ülőhely.

Hogy áll az Örökség zenekar az idei koncertsorozatokkal? A határon túlról érkeztek-e már meghívások?

Mire az Örökség együttes megalakult, a legtöbb idei lehetőség már foglalt volt, így mindenhova, ahova szeretnénk, sajnos nem juthatunk el. Ehhez képest - hála Istennek - elég sok felkérésünk van, szépen gyűlnek a koncertdátumok a naptárban. Székelyföldre kaptunk meghívást, május 28-án Makkfalván lépünk fel, szeptemberben pedig újra visszalátogatunk Erdélybe. A felvidéki és délvidéki koncertek egyeztetése még folyik, természetesen mindkét területre szeretnénk eljutni.

A tavaly augusztusban a Kormorán zenekar tiszteletét tehette Kárpátalján is. Milyen volt a koncert és a határon túli közönség fogadtatása?

A Kormoránnak Kárpátalján ez volt az első fellépése. Az érzés talán az első erdélyi élményünkhöz hasonlítható. Annyiban azonban más volt, hogy az emberek végig tombolták, sikítozták az egész koncertet. Ahogy annak idején a Beatles, a közönség őrjöngésétől mi sem hallottuk saját magunkat. Fantasztikus élmény volt.


Napjainkban Magyarországon egyre több nemzeti rock zenekar alakul, de magamból és a kárpátaljai emberek nézeteiből kiindulva, csak pár együttes számít nálunk igazán hungaricumnak: a Kormorán, Kárpátia, Cool head Klan, Hungarica, Ezüst – Patak… Neked mi a véleményed ezekről a zenekarokról? Te hogyan érzed, mennyire van szükség Magyarországon ezekre a nemzeti értékeinket képviselő csapatokra?

Nagyon örülök, hogy egyre több ilyen zenekar alakul és létezik, hiszen magyar emberek vagyunk, Magyarországon élünk, éppen ezért magyarul kell énekelnünk! Nemzeti értékeinket fontos, hogy megőrizzük, és tovább vigyük. Azt veszem észre, hogy nemcsak próbálkozás van ezen a téren, hanem - hála Istennek – igény is van rá. Az Ezüstpatak zenekar és a Kárpátia tagjaival kifejezetten baráti viszonyban vagyok, de a többieket is nagyon szeretem és drukkolok nekik. Hajrá!

Te még többek közt az Örökség zenekar mellett saját szóló karriered útjának egyengetésével is foglalkozol. Hogyan tudod összehozni a kettőt?

A Kormoránban még volt időm, hogy a szólókarrieremet építhessem. Nem kellett a weblappal foglalkozni, a fellépő ruhámmal, és más egyéb dolgokkal. Ott „csak” énekelnem kellett. Ma már más a helyzet, rám – és a többiekre – több feladat hárul. Minden erőmet, energiámat az Örökség zenekarba fektetem, erre koncentrálok. Persze, ha van igény egy Tóth Reni koncertre, rendelkezésemre áll egy fantasztikus zenekar, akikkel eleget tudok tenni egy esetleges felkérésnek. És örömmel teszem, mert az is én vagyok.

Tóth Reni rajongói leginkább a Kormorán rajongói közül kerülnek ki?

Van bizonyos zenei múltam, szép időket töltöttem az esztergomi Harley Davidson Band zenekarral. A Kormorán például a rajongóim által került be jó pár motoros fesztiválra, tehát van átjárás egyrészt a műfajok, másrészt a rajongók között.

Milyenek voltak a visszajelzések, hogyan fogadták a Kormorán rajongói az Örökség megalakulását?

Azért fogtuk meg egymás kezét, mert több száz, vagy inkább ezer levelet kaptunk a Kormorán- rajongóktól, hogy nem szeretnének elveszíteni bennünket. A közönség határtalan szeretete inspirált bennünket az Örökség zenekar létrehozására, ez adott erőt az újrakezdéshez. Addig csináljuk, míg a közönségünk kitart mellettünk.

Hogyan tovább a közeljövőben? Mi élvez leginkább prioritást a zenekar számára?

Minél többet szeretnénk színpadon lenni, találkozni a barátainkkal, a közönségünkkel. Szeretnénk új dalokat írni, megmutatni, hogy mit tud, mire képes valójában az a zenekar, amit úgy hívnak, hogy Örökség.


Pál Andrea
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése